Nieuws en activiteiten
03-2024 Erik Broeke gediplomeerd molenaar
Op dinsdag 19 maart slaagde Erik Broeke voor het examen molenaar! Molen De Zaandplatte heeft er nieuwe gediplomeerde molenaar bij en daar zijn we heel blij mee!
02-2024 Zaterdagochtend op de molen
Elke zaterdagochtend is er een groep vrijwilligers bezig met allerlei klussen om de molen in een zo goed mogelijke staat te houden. We doen allerlei buitenklussen, maken schoon, verpakken producten, leiden bezoekers rond, doen reparaties maar bovenal laten we de molen draaien! En als er voldoende wind
is dan kunnen we doen waar de molen uiteindelijk voor gemaakt is: het malen van graan.
07-2023 Mooie kaart
Op zaterdagochtend 22 juli kwam Elin, ons buurmeisje van nummer 7, met een prachtige kaart alle vrijwilligers verrassen.
Op de achterkant had ze geschreven dat wij mensen rondleiden, open dag houden, van alles, van meel tot mosterd, verkopen, dat ze er veel van leert en dat ze hoopt dat we dit nog lang blijven doen. Dat hopen wij ook Elin! Hartelijk dank voor de lieve woorden en mooie tekening.
03-2023 Kruipalen vervangen
Omdat er veel kruipalen net boven het maaiveld behoorlijk ver waren ingerot hebben we de firma Vaags opdracht gegeven alle palen te vervangen.
Op woensdag 8 maart is dit gebeurd, zo kunnen we weer tientallen jaren onze molen veilig op de wind zetten.
02-2023 Nieuwe vlag
Omdat het tijd werd voor een nieuwe vlag hebben we een vlag laten maken met ons eigen logo.
12-2022 Molen verlicht
De Zaandplatte is ook dit jaar weer stralend verlicht! Omdat ook wij energiezuinig willen zijn hebben we de halogeenlampen vervangen door led-lampen.
09-2022 Molen in vreugdestand
Omdat op zaterdag 10 september de dochter van onze molenaar Marian Fien-Neuteboom is getrouwd hebben we onze molen een aantal dagen in de vreugdestand gezet.
06-2022 Fietsroute langs drie molens
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat 50 jaar. Ter ere daarvan heeft het gilde een aantal molenfietsroutes gemaakt. Eén daarvan gaat langs de molens van Nijeveen, Havelte en Ruinen. De route is 41 km. en volgt de knooppunten, start in Nijeveen maar u kunt natuurlijk op elk willekeurig knooppunt starten:
48-40-28-26-42-42-82-53-54-57-56-55-65-50-06-09-07-28-40-48
In Havelte na knooppunt 09 linksaf de Havelterbosweg op, zo komt u bij de molen.
06-2022 Blikjescamera
Van 21 december tot 21 juni hing er bij de molen een blikje aan een paaltje met daarin een speldeprikgaatje dat op het zuiden gericht was. In het blikje zat een stuk fotopapier. Hierop werd de baan van de zon geprojecteerd. Bijgaande foto is het gevolg hier van.
Het blikje was een project van de heer Dijkema uit Dwingeloo.
Zo hebben we onze molen nog nooit gezien.
02-2022 Molen weer in rouwstand
Begin 2022 stond onze molen weer tweemaal in de rouwstand. Eerst vanwege het overlijden van oud vrijwilliger/bestuurslid Arie van Doren, daarna vanwege het overlijden van de moeder van onze vrijwilliger/penningmeester Elly van Schaik.
01-2022 Bouwplannen rond de molen?
Er bereikten ons bezorgde geluiden over eventuele bouwplannen rond de Zaandplatte, de enige molen van Ruinen. Voor een molen is open ruimte, een open landschap, uiteraard heel belangrijk. De wind moet zo min mogelijk worden geremd door gebouwen of beplanting. Van de wind moet de molenaar het immers hebben! Daarnaast is die open ruimte rond de molen ook van belang voor de beleving ervan. Een groot deel van de cultuurhistorische betekenis wordt immers bepaald door zijn plaats in het landschap en zijn rol in de ontwikkeling daarvan.
Molenbiotoop
Gelukkig is het zo dat die open ruimte is beschermd tegen het ontstaan, het aanleggen of bouwen van (nieuwe) obstakels rond de molen. Die bescherming is in het bestemmingsplan opgenomen als een "molenbiotoop". Een molenbiotoop is een set regels die de molenaar moet verzekeren van voldoende wind, in principe uit alle richtingen. De bescherming van de open ruimtes rond een historische molen heeft de eeuwen overleefd en nog steeds worden de regels van een molenbiotoop in bestemmingsplannen vastgelegd.
Binnen 100 meter vanaf de molen mogen geen gebouwen of beplanting komen die hoger zijn dan 80 cm. Ze mogen dus niet hoger zijn dan de belt, waarop de Zaandplatte is gebouwd. Vanaf 100 meter van de molen mogen gebouwen of beplanting 4 meter zijn en die toegestane hoogte neemt per 100 meter extra afstand met 2 meter toe. Rond de Zaandplatte zijn de regels niet bijster strikt gehandhaafd in het verleden. Dat is op zich wel te begrijpen, omdat de economische functie van windmolens niet meer bestaat. Maar we moeten wel zorgen dat het zeker niet slechter niet slechter wordt met het open landschap bij de molen.
Bouwplannen bij de camping
Gelukkig zijn ook in het ontwerp-bestemmingsplan van de camping Landclub Ruinen de regels van de molenbiotoop opgenomen. Er mag binnen 100 meter afstand dus niet worden gebouwd of beplant, althans niets wat hoger is/wordt dan 80 cm. Gelukkig zijn er alleen bouwplannen opgenomen langs de Oude Benderseweg. De geplande ontwikkelingen leveren dus geen bedreiging voor het toch al beperkte open landschap rond de Zaandplatte.
31-12-2021 Molen in Rouwstand
Op de laatste dag van het jaar hebben we de molen tot ons verdriet in de rouwstand moeten zetten vanwege het overlijden van Pouwel Joosten. Pouwel is jarenlang een trouwe vrijwilliger geweest bij De Zaandplatte. Zijn vriendelijkheid, humor en opgewekte manier van doen zullen wij niet vergeten.
11-2021 Stevige onderhoudsbeurt
De molen was toe aan een stevige onderhoudsbeurt, daarom klom de rietdekker het dak op om de rieten kap grondig na te zien en waar nodig te herstellen, ook maakte hij het jaartal 1964, het jaar waarin onze molen werd gebouwd, weer duidelijk zichtbaar. De schilder nam al het schilderwerk onderhanden, zowel binnen als buiten. De timmerman repareerde de beide deuren die toegang geven tot de belt en onze vrijwilligers vervingen versleten luiken en deden allerlei onderhoudsklussen. Zo staat onze mooie Zaandplatte er weer prima bij op het mooie plekje in Engeland.
10-2020 Kruiwiel gerepareerd en teruggeplaatst
Het kruiwiel, het grote ronde rad met spaken aan de onderkant van de staart, was in een zodanige staat dat reparatie nodig was. Gelukkig vonden we in Berend Stam uit Ruinen de vakman die dat met alle plezier voor ons in orde wilde maken. Op zaterdag 10 oktober werd met vereende krachten het zware kruiwiel weer teruggeplaatst. Nu kunnen we onze molen weer in de wind zetten!
09-2020 Filmpje De Zaandplatte
Omdat op 12 september de Open Monumentendag niet doorgaat heeft de gemeente De Wolden videomaker Martijn van Hese opdracht gegeven monumenten in De Wolden te filmen. Hierbij het filmpje waarin onze molen centraal staat, klik op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=4l8VxY9M9X0&list=PLvROURaDoB8YfVr7d5JnWAF3Z8LekmiEJ&index=5&t=1s
08-2020 Molenaar Guus legt uit.
Guus van Dam, al jaren molenaar op De Zaandplatte, weet elke keer weer onze bezoekers te boeien met zijn uitleg over onze molen.
05-2020 Fotosessie in en rond onze molen
Inge Huizenga, fotografe in opleiding bij de fotovakschool kreeg vanuit haar opleiding de opdracht oude ambachten in beeld te brengen. Daarvoor koos zij onze molen en verzocht de molenaars of ze van hen portretfoto's mocht maken en ze maakte stillevens. Dat heeft ze vol enthousiasme gedaan en het resultaat mag er zijn!
07-03-2020 Een nieuw logo
We hadden twee logo's in gebruik:
een op de verpakkingen van onze producten en de correspondentie en
een op onze kleding en op de website.
Onze molenaar Guus van Dam heeft van beide logo's het beste genomen en er een nieuw embleem van gemaakt: hij heeft de tekst van de stichting op de verpakkingen gecombineerd met het molenplaatje dat op onze kleding staat.
Met dit logo kunnen we voor de dag komen!
We gooien natuurlijk niet alle spullen met het oude logo weg, dus langs de weg der geleidelijkheid zal het nieuwe logo zijn weg in de Zaandplatte en omgeving vinden.
Dank, Guus, voor dit mooie staaltje van grafisch vakmanschap!
10-01-2020 Een verslag van het vervangen van de roeden
Op de pagina Nieuwe roeden voor de molen hebben we een uitgebreid verslag staan over het vervangen van de roeden.
Gedurende het project zullen we de pagina bijwerken.
06-01-2020 Molenaar Jan Schenkel onderscheiden
Tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsvsite van de Stichting Historie van Ruinen is onze molenaar/secretaris van De Zaandplatte Jan Schenkel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Roger de Groot reikte hem deze onderscheiding uit voor al het vrijwilligerswerk dat hij jarenlang deed en doet voor o.a. De Zaandplatte en de Stichting Historie van Ruinen. Het is Jan van harte gegund en komt hem zeker toe!
Nietsvermoedend zat hij in de zaal.
Marchje kreeg een mooi boeket bloemen.
De kinderen en kleinkinderen waren er ook. Dat was genieten!
8-7-2019: Brandweeroefening bij de molen
Brand in een molen is heel anders dan een brand in bijvoorbeeld een woning. Om goed voorbereid te zijn op een eventuele brand in de molen hield de brandweer van Ruinen daarom haar twee-wekelijkse oefening in en om de molen De Zaandplatte. Dit bleek een goede oefening want een slachtoffer van de molenbelt te krijgen bleek nog niet zo eenvoudig, uiteindelijk werd de brancard over de heg getild. Nadat het sein 'brand meester' klonk kregen de brandweervrouw en -mannen uitleg over de molen. Een goede en zinvolle oefening!
6-4-2019: een nieuwe heg, omheining en entree
Er was de afgelopen maand flink wat actie bij de molen:
Landschapsbeheer Drenthe heeft het terrein rond de molen van krenten, Amerikaanse vogelkers en allerlei ander opschot ontdaan.
De vruchtbare humuslaag is afgeschraapt, zodat er alleen nog verschraalde grond ligt waarop talloze plantensoorten het terrein opnieuw kleur en structuur kunnen gaan geven. We helpen de natuur een beetje door daar een heidezaadmengsel op te brengen.
Onze vrijwilligers hebben een nieuwe afscheiding gemaakt die bestaat uit palen met draad en tussen de palen in een paar honderd meidoornstruikjes. Zo zal er over een paar jaar een mooie heg staan.
Het huisje van de camping, dat nu wel erg in het zicht staat, is afgeschermd met een driedubbele meidoornhaag, dus dat komt ook wel weer goed.
Daarnaast hebben we de entree van de molen eens flink aangepakt. Op het talud naast de ingang stonden nog palen met prikkeldraad. Dat was eigenlijk geen gezicht. Ze hadden ook geen functie meer, want inmiddels houdt de haag de mensen wel van de belt weg. Er is een mooie beschoeiing gekomen die enerzijds de belt tegen erosie beschermt en anderzijds de molen een veel mooier aanzicht geeft.
14-1-2019: het campingterrein rond de molen is flink aangepakt
Landschapsbeheer Drenthe is in overleg met ons en de campingeigenaar begin januari begonnen met het grondig aanpakken van het opschot en de bosschages op het campingterrein rond de molen.
Onder meer de krenten en Amerikaanse vogelkers zijn verdwenen en maken plaats voor een heidelandschap.
De molen krijgt hierdoor meer aan- en afvoer van wind, het beheer wordt eenvoudiger en de camping krijgt er een mooi heidelandschap bij.
Een nadeel is wel dat het bijgebouwtje op de camping nu nogal in het zicht staat, maar daar vinden we vast wel wat op ;-)
25-9-2018 Dronefoto's van de Zaandplatte
Op 25 september 2018 heeft Peet de Rouw onze molen vanuit de lucht gefotografeerd.
Op deze pagina ziet u drie van zijn foto's. We hebben ze ook gebruikt om een paar pagina's van onze website een mooie kop te geven.
Dank je wel, Peet!
De grote versies van deze foto's vindt u op onze fotopagina.