Knieperties

Knieperties bak je in speciale wafelijzers.

Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Vandaar de naam.

Nu worden meestal elektrische wafelijzers gebruikt, liefst met een thermostaat erin.

Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het wafeltje om een stokje gerold worden.

Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom.

Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie. Volgens de traditie behoren de wafeltjes in december plat, als kniepertie, gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje (of rolletje of rollechie(n)).

De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen.

Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. De platte versie wordt vooral in Drenthe en Overijssel gegeten, de opgerolde versie (nieuwjaarsrolletjes) meer in Groningen.

Knieperties

Ingrediënten

  • 500 gr tarwebloem

  • 250 gr gesmolten boter

  • 400 gr suiker

  • 1 ei

  • 4 dl water

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 theelepel kaneel


Recept

  1. Kluts het ei.

  2. Voeg de suiker toe

  3. Flink roeren.

  4. Bloem, water en de gesmolten boter erbij.

  5. Maak van het deeg kleine bolletjes en bak ze in een kniepertjesijzer.

Rollegies


Ingrediënten

  • 500 gr tarwebloem

  • 250 gr gesmolten boter

  • 400 gr suiker

  • 2 eieren

  • 125 gr basterdsuiker

  • 1,5 kopje water

  • een beetje kaneel

  • een snufje zout

Recept

  1. Als bij de knieperties.

  2. Rol het kniepertie direct na het bakken om een stokje en laat het afkoelen.

  3. Vul het eventueel met slagroom.